CNC draaien & frezen

Het draai- en freeswerk begint met het programmeren van de gewenste onderdelen voor onze machines. Het benodigde materiaal wordt ingekocht en op maat gezaagd in onze zagerij. Vervolgens zorgen wij dat de machine met de juiste (snij)gereedschappen wordt uitgerust en starten wij met de productie van de maatwerk serie.

CAD / CAM

Wij werken met het software pakket TopSolid 7 en OneCNC om het draai- en freeswerk te programmeren. Klanten leveren ons vaak een eigen CAD tekening aan, welke wij vervolgens inladen in ons pakket, programmeren en doorsturen naar onze CNC machines met Fanuc besturingssysteem.

Wat dient u aan te leveren voor CNC productie? Bekijk dan even onze aanleverspecificaties.

Toleranties

Maatvoeringen tot aan een µm nauwkeurigheid vallen binnen de mogelijkheden. Gelieve uw specificaties doorgeven bij een aanvraag. Houd er rekening mee dat de tolerantie mogelijkheden beperkter zijn indien bijv. anodiseerwerk benodigd is.

Verspanen

Nadat het materiaal voor uw order is ingekocht, op maat is gezaagd in onze zagerij en het product door ons geprogrammeerd is, gaan we starten met het draaien en frezen. Indien nodig volgen daarna nog afbraamwerkzaamheden.

Draaien

Met cnc draaien wordt een product vastgezet in een klem, waarbij het vervolgens wordt rondgedraaid. Via beitels wordt het product in de juiste vorm verspaand. Veelal ronde bussen, cilinders, schijven en staven met eenvoudige groeven en schroefdraad worden op onze draaibanken verspaand.

Frezen

Bij het cnc frezen wordt het product ook vastgezet, maar ditmaal in een ‘statische’ klem. Het product zelf beweegt niet tijdens het frezen. Bij een freesbank draait juist het gereedschap, de frezen, rond om vervolgens het product in de gewenste vorm te verspanen. Het aantal assen van de freesbank geeft het aantal zijden aan waarin het product bewerkt kan worden middels 1 opspanning. Het freesbed waarop de klem gemonteerd is kan bij een 4 of 5-assige freesbank zodanig bewegen dat het product gekanteld kan worden om meerdere zijden te kunnen bewerken. Complexe producten worden daarom vaak op een 5-asser gemaakt.

Multitask

Bij multitask machines kunnen er zowel draai- als freesbewerkingen worden uitgevoerd. Hiermee kunnen complexere producten worden verspaand met slechts één machine én middels één opspanning. De meest complexe en anders tijdrovende klussen maken wij op onze multitask machines.

Afbramen

Indien nodig worden de producten handmatig of met behulp van een kleine boor of schuurband machine nog afgebraamd, zodat u een 100% gereed product van ons ontvangt. Hiervoor hebben wij een speciaal ingerichte afbraamhoek in onze werkplaats. Voor bepaalde batches maken wij zelfs gebruik van rondvibratoren voor het ontbramen en randafronding.

Tijdens het verspanen hebben onze medewerkers de beschikking over allerlei meetapparatuur om ervoor te zorgen dat de producten volgens de juiste specificaties gemaakt worden. Ook beschikken wij over een centraal gereedschapsmagazijn binnen ons machinepark, zodat we de juiste snijgereedschappen bij de hand hebben voor ieder karwei.

Bekijk ons maatwerk

Wat gebeurd er na het verspanen?

Indien er geen oppervlakte behandelingen gewenst zijn, dan zijn de producten na het verspanen gereed en worden deze eventueel nog gemonteerd en verpakt naar wens. Hierna worden ze op de afgesproken wijze geleverd.

Indien er oppervlakte behandelingen gewenst zijn, dan worden de verspaande producten door ons uitbesteed binnen ons netwerk van leveranciers. Lasergraveren en pingraveren kunnen wij in eigen huis. Na de behandeling(en) worden de producten indien nodig door ons gemonteerd, verpakt en geleverd.

Vraag een offerte aan