Geschiedenis

Ons verhaal begint in 1984, wanneer Ad van Haandel start met ‘LPG service Boekel’. Naast het ombouwen van auto’s op gas ontstonden er al snel activiteiten met conventionele draai- en freesbanken. Wel zo handig om zelf het een en ander aan onderdelen te kunnen fabriceren. Na de verhuizing van de garage aan de Kerkstraat, het ouderlijke adres van Ad, naar een nieuw pand aan de Tuinstraat in hetzelfde Boekel, werd het LPG werk afgestoten en ging de focus volledig op draai- en freeswerk.

In 1990 wordt het bedrijf officieel omgedoopt tot ‘Van Haandel Metaalbewerkingsbedrijf’ en een aantal jaren later verkort tot ‘Van Haandel Metaal’, zoals we dat nu nog kennen. In 1995 staat een volgende grote verbouwing te wachten, namelijk een compleet nieuwe en vele grotere hal in de ‘achtertuin’. Tegelijkertijd vond er een verschuiving plaats van conventionele machines naar vooral CNC gestuurde machines. In 2002 werd er een extra hal aangebouwd, wat ook aanleiding gaf tot een grote open dag. In 2004 werd het logo aangepakt ter ere van het 20 jarige jubileum, welke nu nog steeds pronkt op onze gevel.

Al geruime tijd waren we uit ons jasje gegroeid, toen we in 2012 de mogelijkheid hadden om ons bedrijfsterrein verder uit te breiden door de continuerende opkomst van het industrieterrein De Vlonder te Boekel. Een flinke lap grond werd aangekocht, waarbij ons adres veranderde in De Vlonder 211B. Daarbij kwam ook een sterk verbeterde bereikbaarheid door de aanleg van een nieuwe weg.

Een nieuwe groeispurt begon door een extra hal bij te bouwen in 2012, een in 2015 en nóg een in 2017. Ondertussen werd in 2014 ons 30-jarig jubileum groots gevierd, met een open dag, fotoboek voor de medewerkers, ontwerp van hét Metaal presentje; de flesopener én ter afsluiting een groot tentfeest in de nieuwe bedrijfstuin (lees: grasland).

Inmiddels is ook ons 35-jarige jubileum gevierd in 2019, waarbij Ad het stokje van directeurschap heeft doorgegeven aan zoon Dennis. Twee jaar later, per 1 januari 2021, zijn we een officieel familiebedrijf, waarbij Ad’s zoon Dennis en dochters Chantal en Robin mede-eigenaren zijn geworden. Wij kijken uit naar wat de toekomst ons brengt!

Als bedrijf voelen wij ons verbonden met het dorp Boekel. Het is hier begonnen en hier hebben wij de mogelijkheden gekregen om door te groeien. Daarnaast zijn veel van onze werknemers woonachtig in dit mooie dorp. Wij vinden het daarom belangrijk om wat terug te geven aan de lokale samenleving. Wij ondersteunen daarom verschillende initiatieven en sportclubs in Boekel, om een klein steentje bij te dragen aan de leefbaarheid in onze gemeente.

2021

FACELIFT KANTOREN EN LOCKERRUIMTE

In de herfst van 2021 zijn onze oude, oerdegelijke bureaus op kantoor vervangen met sta-zit bureaus. Een actieve houding maakt onze allergie voor kantoren een beetje minder. In de lengte van 2022 heeft onze lockerruimte een kleine update gekregen. De grijze, onverwoestbare lockers zijn vervangen met knallende blauwe. Niet alleen sfeervoller, maar ook praktischer door een groter aantal middelgrote lockers en bijpassende bankjes.

2021

NIEUW LOGO

In 2021 is besloten om ons logo geleidelijk aan te vervangen met een nieuwe. Een erg subtiele verandering, waarbij het lichtblauwe is vervangen met een donkerder blauw. Dit begon met de nieuwe papieren plakbandrollen, die voorzien werden met het chiquere donkerblauw met rood. Daarna werd de nieuwe bestelbus onderhanden genomen met een volledige wrap, waarbij het nieuwe blauw eruit springt. In het voorjaar van 2022 werd het spandoek aan de buitenzijde van de hal vervangen met het nieuwe design en tijdens de schilderwerken in de zomer van 2022 is ook het logo op de voorgevel van ons pand aangepast met de nieuwe kleur!

2021

FAMILIEBEDRIJF

Nadat Ad het directeursstokje in 2019 al had doorgeven aan zoon Dennis, is dit op 1 januari 2021 nog één stapje verder gegaan. Ad’s zoon Dennis en dochters Chantal en Robin van Haandel zijn mede-eigenaren geworden, waarbij Ad van de gelegenheid gebruik maakte om van zijn pensioen te gaan genieten. Het voelde al vele jaren zo, maar nu officieel écht een familiebedrijf!

2021

NIEUWE WEBSITE

6 jaar na dato was het weer tijd om de website te vernieuwen. Het paradepaardje van de website, de 100+ productvoorbeelden, is overgenomen, maar in een nieuw jasje gezet mét filtering. Daarnaast is er veel meer visueel beeld toegevoegd met compleet vernieuwde teksten en pagina’s. Het zet de herformuleerde missie kracht bij: ‘Ontzorgen van onze klanten voor het draai- en freeswerk dat wij willen uitbesteden, waarbij we onze medewerkers uitdaging en een fijne werkplek bieden’.

2020

IN MEMORIAM: Marcel van Hek

Marcel was tot iedere vezel in zijn lichaam gedreven en trots op zijn werk. Als piepjonge twintiger is hij bij ons begonnen. Hij verzorgde alles tot in de puntjes; eerst als draaier en daarna als hoofd technische dienst. Al 30 jaar onze geliefde collega, maar toch nog veel te kort. Toen hij wist dat een afscheid onoverkomelijk was, heeft hij alles in het werk gesteld om ons verzorgd achter te laten. Je was er altijd voor ons. Wij zijn ontzettend dankbaar en trots op je.

2020

WERKMASKER.NL

In verband met de corona crisis die in Nederland in maart 2020 uitbrak, werd er bij een werkmasker bedacht. Met de hand en een brandertje werd het eerste prototype samen door Ad en Robin van Haandel gemaakt. Daarna volgde een heel productie proces van mal frezen, mal gebruiken in vacuümkast om de masker vormen te creëren, frezen om de vorm te isoleren, staaldraad lijmen, rubberen dopjes laseren en koord aan het masker toevoegen; het werkmasker was een feit. Hiervoor is de tijdelijke website www.werkmasker.nl destijds in het leven geroepen.

2019

35 JARIG BESTAAN EN NIEUWE DIRECTEUR DENNIS

Het 35-jarige bestaan werd gevierd met een borrel, waarbij ook van het moment gebruik gemaakt werd om Dennis van Haandel als nieuwe directeur aan te kondigen.

2019

FERROFORCIA

Net als 24 jaar geleden, toen VHM ontstond als een uit de hand gelopen hobby van Ad, lijkt er nu nóg een uit de hand gelopen hobby tot iets moois te leiden. Ditmaal geïnitieerd door Dennis, als liefhebber van Land Rover Defenders. Als eerste product werden er zijdeurscharnieren gemaakt.

2017

UITBREIDING 530M3: U-VORM

Inmiddels alweer de 4de grote uitbreiding van ons pand sinds 1995. Ditmaal is er een hal van 530m2 toegevoegd, waardoor het complex nu een U-vorm heeft. In de winter van 2016 is er begonnen met de bouw, nu in april 2017 draaien de eerste machines in deze hal alweer volop productie.

2017

TECHTOWN BOEKEL

De afronding van de nieuwe hal in 2017 viel samen met een Boekels evenement: TechTown Boekel. Tijdens dit evenement is de nieuwe hal meteen gebruikt voor een mooie tentoonstelling om de jeugd te interesseren voor de techniek.

2015

UITBREIDING 500M2

In 1995 is het centrale stuk van het huidige pand gebouwd.

In 2003 is daar een eerste hal aan bijgebouwd.

In 2012 een tweede grote hal.

Nu in 2015 is er een derde hal van 500m2 aan toegevoegd.

2015

NIEUWE WEBSITE

Nieuwe website voor Van Haandel Metaal!

De hele site heeft een strakke nieuwe look gekregen, met een gedeelte over de organisatie ‘Wie zijn wij?’ (incl. Over ons, Ons team, Visie en Maatschappelijk betrokken) en een bedrijfsprofiel ‘Wat doen wij’ (incl. Draaien & Frezen, Kwaliteitscontrole, interne en externe nabewerkingen en inpakken en montage). Op de homepage zijn onze brochures te vinden en verschillende nieuwsberichten. De uitgebreide product voorbeelden zijn nog steeds prominent aanwezig. Met dank aan Raymond van der Cammen en Tom Hoevenaars.

2014

AANKOOP GROND

Om toekomstige uitbreiding te faciliteren is er een nieuw stuk grond aangekocht van 1400m2.

2014

MOTORBLOK GEFABRICEERD

In samenwerking met VHM is een proto motorblok voor de kartsport ontwikkelend en gebouwd.

2014

30 JARIG BESTAAN

Het 30 jarig bestaan werd groots gevierd door een open dag en afsluitend tentfeest voor personeel, familie en vrienden. Er werd een Van Haandel Metaal giftcadeautje ontworpen; flesopener in de vorm van een zuiger met drijfstang. Ook werd er een fotoboek gemaakt met alle relevante informatie, verhalen en leuke foto’s van de afgelopen 30 jaar. De rode loper ging letterlijk uit!

2012

UITBREIDING EN NIEUW ADRES

Dit jaar volgde er een tweede grote uitbreiding aan het pand, waar de zaag- en inpakafdeling werden gehuisvest. Door de nieuwe weg die werd aangelegd op het industrieterrein hebben we een goede aansluiting gekregen en is ons adres veranderd in De Vlonder 211B.

2012

AANKOOP GROND

Het industrieterrein de Vlonder in Boekel breidt al jaren uit en recent is er grond vrij gekomen dat grenst aan Van Haandel Metaal. Al lang werd gezocht naar mogelijkheden om uit te breiden en een stuk grond van 3700m2 werd aangekocht.

2009

25 JARIG BESTAAN

2009

ZUIGER PROJECT GESTART

In samenwerking met VHM is een nieuw project gestart om zuigers te ontwikkelen en produceren. Het idee was om zuigers uit massief te frezen.

2004

20 JARIG BESTAAN & NIEUW LOGO

Het logo van Van Haandel Metaal is nogmaals aangepast naar het logo dat tot op heden gebruikt wordt. Het doel was een strak logo met een goede uitstraling.

2002

OPEN DAG

Een open dag werd georganiseerd voor familie en vrienden om eens kennis te maken met het werk dat Van Haandel Metaal verricht. Er was veel belangstelling naar.

2002

UITBREIDING PAND

Een uitbreiding aan het pand werd voltooid in 2002. Meer ruimte was nodig voor machines, inpak en opslag.

2001

VISIE 24/7 EN AUTOMATISERING

De visie om 24/7 te produceren met werken in dagdienst werd geïmplementeerd. Automatisering werd steeds verder doorgevoerd en materiaal belading wordt geregeld door robots.

2001

EERSTE MULTITASK MACHINE

In 2001 werd de eerste multitask machine aangeschaft, intern genaamd de P1, een Muratec MT12. Deze machine heeft tot 2020 productie gedraaid binnen onze werkplaats! Dit paste helemaal binnen de nieuwe visie 24/7.

1995

SPIN-OFF VHM

Naast de draai- en freesactiviteiten werd er ook aandacht besteed aan projecten als het ontwikkelen van race carburateurs en dergelijke. Deze activiteiten zijn uiteindelijk ondergebracht in een eigen BV; VHM. VHM staat voor Van Haandel Motorparts. Zie voor meer info op www.vhm.nl

1995

NIEUW PAND TUINSTRAAT

Om verder uit te breiden was het nodig om een groter pand te laten bouwen met zowel meer kantoor- en werkplaatsruimte als parkeergelegenheid. Verder vond er een steeds verdergaande verschuiving plaats van werken met conventionele machines naar vooral CNC gestuurde machines.

1994

10 JARIG BESTAAN

1993

VAN HAANDEL METAAL

Het logo is nogmaals aangepast met de naam Van Haandel Metaal

1992

TEAM

Het personeel is gestaag gegroeid tot 6 vaste werknemers. Wij zijn trots dat 4 van hen tot op de dag van vandaag nog steeds werkzaam zijn in ons team.

1990

VAN HAANDEL METAALBEWERINGSBEDRIJF

Het bedrijf gaat verder als Van Haandel Metaalbewerkingsbedrijf. Daarbij werd een nieuw logo ontworpen, wat de aanzet is gebleken tot het uiteindelijke logo zoals we dat nu kennen.

1989

5 JARIG BESTAAN

1987

EIGEN PAND

Vooral het draaien en frezen trok steeds meer werk aan. Een verhuizing naar een eigen pand aan de Tuinstraat in Boekel volgde. De activiteiten richtten zich steeds meer op draai- en freeswerk en de LPG activiteiten werden uiteindelijk verkocht.

1984

OPRICHTING LPG SERVICE BOEKEL

Oprichting van LPG service Boekel als zijnde groothandel in slooponderdelen door Ad van Haandel. Het bedrijf vestigde zich aan de Kerkstraat in Boekel in de schuur van Harrie en Dora, de ouders van oprichter Ad. Naast het ombouwen van auto’s op gas ontstonden er al snel activiteiten met conventionele draai- en freesbanken.